Založ si blog

Iný pohlad na článok „Talianska mafia na Slovensku. Jej chápadlá siahajú aj do politiky“ .

Úvod.
28.02.2018 bol uverejnený článok „Talianska mafia na Slovensku. Jej chápadlá siahajú aj do politiky“ ktorého obsah sa bleskovo rozšíril po svete.
Za autora nedokončeného článku bol označený novinár, zavraždený spolu s priatelkou ešte pred vydaním článku. Predovšetkým následkom nižšie uvedených, naznačených súvislostí z článku, ktoré boli živené emociálnou tragikou tej chvíle, za výdatnej pomoci masírovania opozičníkmi v médiách, boli vyvolané manifestácie, po ktorých odstúpil minister vnútra a predseda vlády. Uvedené skutočnosti sú všeobecne známe, ale menej sa uvažuje nad spôsobom informovania v menovanom článku.

Citáty podprahových manipulačných informácií, spolu zo zdanlive objektívnou schémou.
Najprv fakty a dôkazy o podprahových manipuláciách priamo z článku v podobe citácií, ktoré sa priamo, alebo súvislostne dotýkali úradu vlády a jej premiera:
„Talianska mafia na Slovensku. Jej chápadlá siahajú aj do politiky“
„Chápadlá až na úrad vlády“
„Začali tu podnikať, poberať dotácie, čerpať eurofondy, ale najmä budovať vzťahy s vplyvnými ľuďmi v politike – až po Úrad vlády Slovenskej republiky“
„to znamená, že dvaja ľudia z okruhu človeka, ktorý prišiel na Slovensko ako človek obvinený v mafiánskom prípade v Taliansku, majú denný prístup k premiérovi krajiny – vybral si ich Robert Fico osobne.“
Ndrangheta na Slovensku – schéma kde je naznačená šipkami, kde až a ako chápadlá mafie siahajú na Úrade vlády, končiac premierom.
Zdanlivo objektívna schéma, ktorá slovne a graficky kopíruje osobné a personálne kontakty jednotlivých aktérov schémy, ale pritom úmyselne navodzuje existenciu ovládania a ovplyvňovania mafiou.

Podla ovocia poznáš pravdu, podla účinkov poznáš charakter činu.
Ako takáto zdanlivo objektívna schéma ktorá by vlastne mala byť o osobných a personálnych kontaktoch jednotlivých aktérov schémy, môže byť dôvodom k protestom a v konečnom dôsledku zapríčiniť odstúpenie vrcholových politikov.
Velká časť ludí na Slovensku, najmä tých z manifestácií, vám odpovie bez zaváhania a s vysokou mierou istoty svojho presvedčenia niečo v tom zmysle, že preto, že odráža pre nich skutočnosť prepojenia Fica a spol, v zmysle významu ovládania, ovpyvňovania mafiou.
A sme doma.

Čo sa vlastne stalo.
Pre odpoveď na túto otázku je potrebné sa predovšetkým zaoberať spôsobom a štýlom manipulatívneho naznačovania dezinformácií v tomto článku. Novinár môže a má kontrolovať a kritizovať mocných v intenciach reality, ale nemá a nesmie manipulovať. Tj robiť to takým spôsobom, ktorý umožňuje až navodzuje interpretácie nezodpovedajúce skutočnosti. Pokial to tak ale urobí, bude to zavádzanie a napĺňanie predpokladu podozrenia z osočovania.

Právo slobody na šírenie informácii musí byť proporciálne vyvážené právom na ochranu osobnosti.
Sloboda slova novinára musí byť i z hladiska vyváženosti limitovaná právami na dobrú povesť a česť kontrolovaného.
Investigatívna žurnalistika je potrebná ako nakoniec každá iná práca a je užitočná pre svoje kontrolné ciele. Spôsob jej prevádzania však musí mať v zmysle vyváženia slobody slova svoje mantinely. Absolútna sloboda slova je iba prezlečená anarchia.
V novodobej demokracii je síce informácia základným právom, ale má byť založené na nasledovných atribútoch:
*pravdivosti, zaistenej náležitými prostriedkami overenia a dôkazu
*na nestrannosti
*na nezávadzajúcej, tj nemanipulujúcej prezentácii.

Sloboda urážať, dezinformovať a ničiť ľuďom životy nie je náplňou slobody slova.
Konkrétne, autor v súvislosti s personálnym zaradením Márii Troškovej, mal v záujme objektívnej reality písať len o jej vtedajšom personálnom prepojení s premierom a minulom personálnom prepojení jej a iného smeráka. A o Troškovej, ktorá bola len, niekedy v minulosti, v pracovnom a osobnom prepojení s človekom podozrivým s kontaktami na mafiou.
A nie manipulatívne, bez náležitého overenia naznačovať, že je určujúcim ohnivkom ovládania a ovplyvňovania celého úradu vlady mafiou.

Skutok sa stal.
Naznačovanú a navodenú interpretáciu prepojenia v zmysle ovládania mafiou prebrala väčšina novinárov, velká časť médií, celá opozícia, prezident a velká časť občanov. V jadrovej informácii je možné identifikovať deformáciu v podobe dezinformácie. Tentoraz skutok manipulácie smerujúceho k podozreniu z osočovania sa stal, pretože táto varianta podsúvanej interpretácie slova prepojenie vo význame ovládania a ovplyvňovania, sa nezakladala na pravdivosti, zaistenej náležitými prostriedkami overenia a dôkazu. O tom, že sa stal, svedčia aj jeho následky.

Kde je pes zakopaný.
Podstata problému nie je v tom, že sa niekto len domnieva a predpokladá nejaké prepojenie.
Podstata problému je v tom, že niekdo podprahovo manipulatívne bez overených dôkazov naznačuje, že Fico a spol je prepojený v smysle ovládania či skorumpovania mafiou, alebo že rusi, to v inom príbehu, zapríčinili a bez dôkazov o tom, sú ich diplomati vyhostení.
Záludnosť manipulácie v uvádzanom článku je v tom, že spomenutá dezinformácia nebola explicitne vyslovená, ale implicitne naznačená a mimo prahu vedomia čitatelov navodená.

Zhrnutie podstaty.
Ešte raz, pravdivosť akejkolvek informácie teda i podprahovej dezinformácie predkladanej novinármi, musí byť uvedená nezavádzajúcim spôsobom prezentácie a zaistená náležitými prostriedkami overenia a dôkazu. Prostriedkami užitými pred uverejnením informácii o obvinení z ovládania a ovplyňovania mafiou, bez ohladu nato, či informácia bola podaná spôsobom explicitným, alebo bola implicitne naznačená.

Podozrenie z osočovania.
Navodenie interpretácie o prepojení v zmysle ovládania a ovplyvňovania mafiou je podozrením z osočovania vtedy, keď ovládanie a ovplyvňovanie mafiou nebolo v tomto zmysle, pred uverejnením primerane overené.
Navodená interpretácia v tomto konkrétnom prípade smeruje cez navodenú dezinformáciu, k podozreniu z porušovania práva na dobrú povesť a česť osočovaných, k ničeniu životných ludských osudov osočovaných, terorizovaniu a lynču.

Záver.
„Z hladiska rešpektovania objektívnej reality a neporušovania nielen novinárskej etiky, v čase posudzovania faktov, môžeme posudzovať len fakty. Môžeme sa domnievať, kritizovať a upodozrievať, ale nie obvinovať a bez dôkazov osočovať, odsudzovať a nedajbože aj odsúdiť“.
Platí to zrejme vo všeobecnosti, i v prípade dotknutého článku a aj v prípade tohoto článku.
Tak nejako mi ostal v pamäti niekým vyrieknutý racionálny, právny a etický pohlad na vec.

Vtedy na západe. ..

26.04.2018

Niekedy pred nedávnom v súvislosti s protiurbanovskými manifestáciami v maďarsku bol v regionálnych novinách uverejnený článok ktorý uvážene vyzýval maďarov aby sa oprávnene ozvali a naštartovali verejné protesty proti nedemokratickému postoju Urbana a spol. voči emigrantom. Prehnané výkriky a urážky autora spomínaného článku, od zástancov Urbana nenechali na seba [...]

Reakcia na reakciu v diskusii článku o možno celkom istej zvrátenosti nielen Leška

18.04.2018

Diskuzný príspevok bol následovného znenia: „Dobrá správa, autor chystá rešerš tohoto článku. Bude mať jedinú vetu: Ložko, ma soroš.“ Znenie tejto vety sa dá prekódovať rozličným spôsobom. 1 „Leško ma sere“, čo je prejav oprávneneho rozhorčenia nad drístami dotyčného. 2a „Leško je prisluhovač Soroša“ tj je odsúdeneniahodný(ktovie či nielen morálne), [...]

A máme tu ďalšieho tuzemského exota, ktorý sa domnieva, že je presvedčený

16.04.2018

S úžasom sledujem vyhlásenia o tom že útok v Sýrii bol výstrahou pred ďalším použitím bojového plynu v Sýrii a dokonca na celom svete. Najpr ten Makaron a potom nejaký anglán, stary otec nejakého bítlsáka. Ten človek sa skutočne nestačil dobre vyspať a ani učesať. Hovoriť to predtým, keď ešte nie sú dôkazy o tom či vôbec plyn bol použitý a bude sa zisťovať [...]

Gruzínsko, protest, ruský zákon

Protesty, hádky aj bitky: Gruzínsky parlament podporil kontroverzný zákon o zahraničných agentoch

02.05.2024 11:22

Opozičný zákonodarca Beqa Liluašvili počas stredajšieho rokovania naživo vysielal z rokovacej sály parlamentu. Na videu vidno, ako poslanci kričia a fyzicky sa navzájom konfrontujú.

Milan Olekšák

Taraba odvolal riaditeľa Správy NP Slovenský kras Milana Olekšáka

02.05.2024 10:52

Podľa medializovaných informácií Olekšák odmietol prepúšťať zamestnancov. Tarabovi odkázal, aby začal šetriť znížením počtu štátnych tajomníkov.

Čína, Záplavy, Povodne, Lejaky, záchranári na člne

Počet obetí nešťastia v Číne, kde sa po silných dažďoch prepadla diaľnica, stúpol na 48

02.05.2024 10:39

Čínska štátna televízia CCTV podľa agentúry AFP uviedla, že kolaps bol "prírodnou katastrofou", ku ktorej došlo "pod vplyvom vytrvalého silného dažďa".

študenti, Brezno, Nostalgia

V Brezne sa vrátili desiatky rokov v čase. Okrem socialistického bytu nechýba ani vyšetrovacia miestnosť ŠtB

02.05.2024 10:34

Nostalgia za minulými časmi, ktoré nemuseli byť ideálne, no zato plné pekných spomienok z detstva či mladosti, určite zasiahne nejedného návštevníka breznianskej expozície zo života socializmu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 13
Celková čítanosť: 33538x
Priemerná čítanosť článkov: 2580x

Autor blogu

Kategórie

Archív