Založ si blog

Manifestovanie ako druh masového šialenstva 2

 

Definície:
Manifestácia → verejný prejav; masové vystúpenie
Demonštrácia → verejný masový prejav názorov a požiadaviek

Redefinícia:
Keďže sa prakticky od samého začiatku uplatňoval verejný masový prejav názorov a kládli sa požiadavky, nešlo o manifestácie ale o demonštrácie.

Akékolvek tzv manifestácie a ešte viac demonštrácie, v rozličnej miere spôsobujú mentálnu degradáciu individuálnej človečiny v dave, mase.
Nastáva zmena priemerne normálneho prežívania na psychotické.

Príklad niektorých psychotických zmien jednotlivca v dave.

Autentické psychotické zážitky autora blogu zdrogovaného hypnotickou mocou davu:

65 000 ľudí na Bratislavskom námestí SNP!

„Bol som pri tom a zimomriavky mi behajú po tele doteraz.“

„Zhlboka som sa nadýchol a precítil atmosféru, ktorá sršala zo všetkých kútov námestia. Tá pospolitosť neuveriteľnej masy ľudí hľadiac jedným smerom, prítomných z rovnakých dôvodov ma nielen, že dojímala, ale zároveň ma napĺňala pocitom radosti, nadšenia a hrdosti. Akoby som práve pozeral na MS v hokeji, kde idú naši reprezentanti k jednoznačnému víťazstvu zlatej medaily. Rodina, národ, hrdosť, radosť a im pocity príbuzné ma sprevádzali po celú dobu.“

„Davy ľudí sa netratia, ba naopak silnejú a to je jednoznačný signál pre predstaviteľov vlády, že niečo nie je v poriadku. Pre menej chápavých a zubami, nechtami držiacich sa svojich postov by som povedal, že ak sa niečo pokazí, na 99% sa to dá včas opraviť, no ak davy vyjdú do ulíc, je neskoro. Musia padať hlavy a to neznamená prezliecť kabát či počkať až sa zabudne. Národ si pamätá viac než rozprávky ktorými je kŕmený…“

Gustav Le Bon vysvetľuje stav indivídua v mase ako v hypnotického stave alebo v tranze:

Indivíduum patriace k mase si nie je vedomé svojich činov, sú u neho vyradené určité schopnosti, iné sa pritom vystupňujú na najvyššiu možnú mieru. Neovládateľný pud ho núti vykonať určité skutky.
Hlavné znaky indivídua v mase: zánik vedomej osobnosti, prevládanie nevedomej osobnosti, orientácia myšlienok a citov rovnakým smerom pod vplyvom sugescie a nákazy, tendencia okamžite uskutočniť vsugerované myšlienky. Jednotlivec sa stáva „automatom bez vôle“, nadobúda dojem nepotrestateľnosti, pocit nepremožiteľnej moci, holduje svojim pudom, ktoré by inak udržoval na uzde. Uvoľňujú sa deštruktívne tendencie. Mizne pocit zodpovednosti.
Jednotlivec sa správa inak, keď je sám, a inak, keď je pod vplyvom davu. Ľudia pod vplyvom davu strácajú svoju schopnosť kritického, racionálneho myslenia a správania a stávajú sa ľahko ovplyvniteľní a ovládateľní. Vracajú sa vlastne k primitívnejším formám reakcií, než akých sú schopní za normálnych okolností. Samotná príslušnosť k mase spôsobuje, že človek zostupuje na civilizačnom rebríčku o niekoľko stupňov nižšie. Aj vzdelaný jednotlivec je v mase barbarom, t. j. tvorom ovládaným inštinktmi, je spontánny, prudký, divoký, nadšený, schopný násilia, ale aj nadšenia a heroizmu. Výrazný je aj pokles intelektuálneho výkonu v dôsledku splynutia s masou. Popis psychiky jednotlivca ktorý splynie s ostatnými v tzv dušu masy : je zhodný s duševným životom primitívov a detí. Jedinec v mase je impulzívny, premenlivý a vznetlivý. Impulzy sú také panovačné, že ani osobné momenty, ani sebazáchovný zreteľ sa neuplatnia. O ničom nepremýšľa vopred a nie je schopný dlhodobého vôľového úsilia. Svoje priania uskutočňuje okamžite, má pocit všemohúcnosti. V mase je ľahko ovplyvniteľný, nekritický, myslí v obrazoch, ktorých poradie sa riadi asociáciami tak, ako v stavoch fantazírovania s pocitom slobody – pri drogovaní.
City jednotlivcov v mase sú jednoduché a prehnané, v mase zachádzajú do extrému, podozrenie sa hneď mení na istotu, zárodok antipatie sa mení na divokú nenávisť.

Pre porovnanie stav inidivídua v dave, s psychózou, či psychotizmom:

Psychóza je všeobecný psychiatrický termín, ktorý je označenie pre výrazný odklon od spôsobu vnímania a/alebo správania psychicky zdravého jedinca. Všeobecne je pre ňu charakteristická porucha kontaktu s realitou, apatia, prežívanie dezorientovanosti vo vzťahoch, bludov až halucinácií, často bizarné presvedčenia (najmä grandiózne a/alebo paranoidné bludy) ale, aj naopak prílišná dôvera k iným (naivita), entuziazmus a prehnaná ambicióznosť, ale aj depresia, latentný útlm, zmeny osobnosti a správania. Chýba vedomie ochorenia, pričom vznikajú ťažkosti v sociálnom pôsobení a problémy v interakcii s okolím. V psychotickej populácii sú mnohými štúdiami preukázané nadpriemerné kreatívne schopnosti a pri niektorých formách psychózy nadpriemerné IQ, ale podpriemerné EQ (emocionálny kvocient) a výsledne slabé sociálne zručnosti.
Ľudia prežívajúci psychotickú epizódu majú pokrivený pohľad na svet, trpia falošnými predstavami alebo halucináciami a bývajú dezorientovaní vo vzťahoch, pocitoch iných a niekedy sú bezdôvodne podozrievaví, alebo práve naopak príliš dôverčiví. Niektorí zažívajú neovládateľné zvraty nálad, od hlbokej depresie až po mániu – stavu nadmerného nadšenia a entuziazmu, ambicióznosti a často prílišnej dôvery spojeného s hyperaktívnym a často výstredným správaním.

Reálna hrozba možného ďalšieho scénara i na Slovensku.

Davové chování na ulici.
Michaela Kinská
Mejdan po Grécky, ktorý vznikol akoby v podstate odkopírovaný z terajšej situácie na Slovensku.
4.1.1. Příklad demonstrace: Řecko
str 35-40
http://dspace.upce.cz/bitstream/handle/10195/33345/KinskaM_Davove%20chovani_JP_2009.pdf?sequence=1

Vtedy na západe. ..

26.04.2018

Niekedy pred nedávnom v súvislosti s protiurbanovskými manifestáciami v maďarsku bol v regionálnych novinách uverejnený článok ktorý uvážene vyzýval maďarov aby sa oprávnene ozvali a naštartovali verejné protesty proti nedemokratickému postoju Urbana a spol. voči emigrantom. Prehnané výkriky a urážky autora spomínaného článku, od zástancov Urbana nenechali na seba [...]

Reakcia na reakciu v diskusii článku o možno celkom istej zvrátenosti nielen Leška

18.04.2018

Diskuzný príspevok bol následovného znenia: „Dobrá správa, autor chystá rešerš tohoto článku. Bude mať jedinú vetu: Ložko, ma soroš.“ Znenie tejto vety sa dá prekódovať rozličným spôsobom. 1 „Leško ma sere“, čo je prejav oprávneneho rozhorčenia nad drístami dotyčného. 2a „Leško je prisluhovač Soroša“ tj je odsúdeneniahodný(ktovie či nielen morálne), [...]

A máme tu ďalšieho tuzemského exota, ktorý sa domnieva, že je presvedčený

16.04.2018

S úžasom sledujem vyhlásenia o tom že útok v Sýrii bol výstrahou pred ďalším použitím bojového plynu v Sýrii a dokonca na celom svete. Najpr ten Makaron a potom nejaký anglán, stary otec nejakého bítlsáka. Ten človek sa skutočne nestačil dobre vyspať a ani učesať. Hovoriť to predtým, keď ešte nie sú dôkazy o tom či vôbec plyn bol použitý a bude sa zisťovať [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 13
Celková čítanosť: 33504x
Priemerná čítanosť článkov: 2577x

Autor blogu

Kategórie

Archív