Založ si blog

Realistický pezimismus.

Zdá sa, že radikálna obroda demokracie už z jej princípu je nemožná preto, lebo by to bol iný typ autentického spôsobu spolužitia. Zatial sú možné len zmeny, ktoré nenarušia podstatu demokracie. Charakterizovať presne princípy demokracie by mali, ak sa nemýlim profesiálne zdatní, objektívni politolólogovia, sociológovia a pripadne filozofovia. My ostatní laici chápeme len to viditelne pragmatické – že existuje len demokracia s kapitalistickou tvárou. V škandinávskych krajinách jemne plastifikovaná sociálne pozmenenými rysmi pôvodnej tváre. Z podstaty referovaného systému nie je možná obroda, napríklad podobná obrode socializmu s ludskou tvárou. Demokracia s ludskou tvárou je ilúzou protirečenia.

Demokracia s kapitalistickou tvárou nie je jej hanlivá, definitívne odsudzujúca charakteristika, ale len identifikatívny popis jej niektorých typických vlastností a ich dopadov.

Velmi laicky a zjednodušene je možné popísať niektoré všeobecne známe definujúce princípy jedine reálne fungujúcej demokracie s kapitalistickou tvárou takto:
1 Naviac sa uplatnia a teda i ekonomicky si pomôžu, až zbohatnú tí, ktorí sú najviac snaživí alebo kreatívni, majúci dar schopnosti prispôsobovať sa a tí ktorí vedia šikovne, i obídením zákonov, beztrestne kradnúť. Takto to bolo, je a bude, bez ohladu na to aké zmeny sa v tomto druhu demokracie presadia. Tí úspešní sa znova v zmysle tohoto princípu budú neustále a nezadržatelne organizovať v rozličné korporácie a v oligarchiu. Oligarchia ostáva na večné časy a nijak inak posvätená koexistenciou s rôznymi politickými štrukúrami. Tákéto fungovanie existuje vo všetkých demokraciách na svete. Nie ako vyliečitelná choroba, ale ako poznaná nutnosť ktorá je vždy jasne rozpoznatelná ako nezdielna súčasť tohoto jediného, zatial poznaného druhu demokracie.
2 Tí, ktorí sa z akýchkolvek dôvodov nedokážu kreatívne uplatniť, alebo aspoň vhodne zamestnať, upadajú do životného podpriemeru, alebo budú v rozličnej miere odkázaní na vlasnú úbohosť, prípadne ak majú to šťastie, alebo peniaze, tak na platenú asistenciu, inak na charitu.
3 Ako pozitívna sa deklaruje črta systému – rýchle napredovanie výroby, techniky, blahobytu atp. Málo si však uvedujeme dopady tejto črty ako dôsledku prvého princípu – honby za úspechom:
strata duševnej pohody, zdevastované ludské vlastnosti, medziludské vsťahy, zhonom, stresom a psychosomatickými chorobami podlomené zdravie jednotlivcov.

Požadovať odvolávanie, zmeny vo vláde, predčasné volby, a z-volovanie takých alebo onakých?
Naplňovanie týchto požiadadok, a to už rezignovane pochopili mnohí, odstrániť definičné princípy tohoto systému a ich následky nedokáže a ani dokázať nemôže.

Ak nie je možná radikálna zmena základných princípov jedine reálne existujúcej demokracie s kapitalistickou tvárou, bez toho aby sa nestratil význam jej slova s prívlastkom, tak potom ako dosiahnuť zmenu terajšieho systému na systém bez jeho negativnych stránok zo zachovaním pozitív. Sú to otázky na zmeny, ani nie tak vonkajších podmienok, ako vnútorných postojov? Je to vôbec možné? Nie je to utópiou? Vie o tom niekto niečo?

Vyzerá to tak, že zmeny o ktorých sa hovorí v napríklad v blogu „Až teraz sa ukáže, či to 65 000 ľudí myslelo vážne!“, nie sú síce odpoveďami na nastolené otázky, ale sú, tak sa zdá, vhodné a prospešné aspoň na počiatočnú sanáciu systému. Súbežne s nimi by bolo treba produktívne sa orientovať i na zmeny v nás. Tie by mali byť tiež témami o ktorých by diskutovali a riešili ich výstupy, predovšetkým odborní reprezentanti príslušných inštitúcií a oborov.

Vtedy na západe. ..

26.04.2018

Niekedy pred nedávnom v súvislosti s protiurbanovskými manifestáciami v maďarsku bol v regionálnych novinách uverejnený článok ktorý uvážene vyzýval maďarov aby sa oprávnene ozvali a naštartovali verejné protesty proti nedemokratickému postoju Urbana a spol. voči emigrantom. Prehnané výkriky a urážky autora spomínaného článku, od zástancov Urbana nenechali na seba [...]

Reakcia na reakciu v diskusii článku o možno celkom istej zvrátenosti nielen Leška

18.04.2018

Diskuzný príspevok bol následovného znenia: „Dobrá správa, autor chystá rešerš tohoto článku. Bude mať jedinú vetu: Ložko, ma soroš.“ Znenie tejto vety sa dá prekódovať rozličným spôsobom. 1 „Leško ma sere“, čo je prejav oprávneneho rozhorčenia nad drístami dotyčného. 2a „Leško je prisluhovač Soroša“ tj je odsúdeneniahodný(ktovie či nielen morálne), [...]

A máme tu ďalšieho tuzemského exota, ktorý sa domnieva, že je presvedčený

16.04.2018

S úžasom sledujem vyhlásenia o tom že útok v Sýrii bol výstrahou pred ďalším použitím bojového plynu v Sýrii a dokonca na celom svete. Najpr ten Makaron a potom nejaký anglán, stary otec nejakého bítlsáka. Ten človek sa skutočne nestačil dobre vyspať a ani učesať. Hovoriť to predtým, keď ešte nie sú dôkazy o tom či vôbec plyn bol použitý a bude sa zisťovať [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Štatistiky blogu

Počet článkov: 13
Celková čítanosť: 33506x
Priemerná čítanosť článkov: 2577x

Autor blogu

Kategórie

Archív