Založ si blog

Iný pohlad na článok „Talianska mafia na Slovensku. Jej chápadlá siahajú aj do politiky“ .

Úvod.
28.02.2018 bol uverejnený článok „Talianska mafia na Slovensku. Jej chápadlá siahajú aj do politiky“ ktorého obsah sa bleskovo rozšíril po svete.
Za autora nedokončeného článku bol označený novinár, zavraždený spolu s priatelkou ešte pred vydaním článku. Predovšetkým následkom nižšie uvedených, naznačených súvislostí z článku, ktoré boli živené emociálnou tragikou tej chvíle, za výdatnej pomoci masírovania opozičníkmi v médiách, boli vyvolané manifestácie, po ktorých odstúpil minister vnútra a predseda vlády. Uvedené skutočnosti sú všeobecne známe, ale menej sa uvažuje nad spôsobom informovania v menovanom článku.

Citáty podprahových manipulačných informácií, spolu zo zdanlive objektívnou schémou.
Najprv fakty a dôkazy o podprahových manipuláciách priamo z článku v podobe citácií, ktoré sa priamo, alebo súvislostne dotýkali úradu vlády a jej premiera:
„Talianska mafia na Slovensku. Jej chápadlá siahajú aj do politiky“
„Chápadlá až na úrad vlády“
„Začali tu podnikať, poberať dotácie, čerpať eurofondy, ale najmä budovať vzťahy s vplyvnými ľuďmi v politike – až po Úrad vlády Slovenskej republiky“
„to znamená, že dvaja ľudia z okruhu človeka, ktorý prišiel na Slovensko ako človek obvinený v mafiánskom prípade v Taliansku, majú denný prístup k premiérovi krajiny – vybral si ich Robert Fico osobne.“
Ndrangheta na Slovensku – schéma kde je naznačená šipkami, kde až a ako chápadlá mafie siahajú na Úrade vlády, končiac premierom.
Zdanlivo objektívna schéma, ktorá slovne a graficky kopíruje osobné a personálne kontakty jednotlivých aktérov schémy, ale pritom úmyselne navodzuje existenciu ovládania a ovplyvňovania mafiou.

Podla ovocia poznáš pravdu, podla účinkov poznáš charakter činu.
Ako takáto zdanlivo objektívna schéma ktorá by vlastne mala byť o osobných a personálnych kontaktoch jednotlivých aktérov schémy, môže byť dôvodom k protestom a v konečnom dôsledku zapríčiniť odstúpenie vrcholových politikov.
Velká časť ludí na Slovensku, najmä tých z manifestácií, vám odpovie bez zaváhania a s vysokou mierou istoty svojho presvedčenia niečo v tom zmysle, že preto, že odráža pre nich skutočnosť prepojenia Fica a spol, v zmysle významu ovládania, ovpyvňovania mafiou.
A sme doma.

Čo sa vlastne stalo.
Pre odpoveď na túto otázku je potrebné sa predovšetkým zaoberať spôsobom a štýlom manipulatívneho naznačovania dezinformácií v tomto článku. Novinár môže a má kontrolovať a kritizovať mocných v intenciach reality, ale nemá a nesmie manipulovať. Tj robiť to takým spôsobom, ktorý umožňuje až navodzuje interpretácie nezodpovedajúce skutočnosti. Pokial to tak ale urobí, bude to zavádzanie a napĺňanie predpokladu podozrenia z osočovania.

Právo slobody na šírenie informácii musí byť proporciálne vyvážené právom na ochranu osobnosti.
Sloboda slova novinára musí byť i z hladiska vyváženosti limitovaná právami na dobrú povesť a česť kontrolovaného.
Investigatívna žurnalistika je potrebná ako nakoniec každá iná práca a je užitočná pre svoje kontrolné ciele. Spôsob jej prevádzania však musí mať v zmysle vyváženia slobody slova svoje mantinely. Absolútna sloboda slova je iba prezlečená anarchia.
V novodobej demokracii je síce informácia základným právom, ale má byť založené na nasledovných atribútoch:
*pravdivosti, zaistenej náležitými prostriedkami overenia a dôkazu
*na nestrannosti
*na nezávadzajúcej, tj nemanipulujúcej prezentácii.

Sloboda urážať, dezinformovať a ničiť ľuďom životy nie je náplňou slobody slova.
Konkrétne, autor v súvislosti s personálnym zaradením Márii Troškovej, mal v záujme objektívnej reality písať len o jej vtedajšom personálnom prepojení s premierom a minulom personálnom prepojení jej a iného smeráka. A o Troškovej, ktorá bola len, niekedy v minulosti, v pracovnom a osobnom prepojení s človekom podozrivým s kontaktami na mafiou.
A nie manipulatívne, bez náležitého overenia naznačovať, že je určujúcim ohnivkom ovládania a ovplyvňovania celého úradu vlady mafiou.

Skutok sa stal.
Naznačovanú a navodenú interpretáciu prepojenia v zmysle ovládania mafiou prebrala väčšina novinárov, velká časť médií, celá opozícia, prezident a velká časť občanov. V jadrovej informácii je možné identifikovať deformáciu v podobe dezinformácie. Tentoraz skutok manipulácie smerujúceho k podozreniu z osočovania sa stal, pretože táto varianta podsúvanej interpretácie slova prepojenie vo význame ovládania a ovplyvňovania, sa nezakladala na pravdivosti, zaistenej náležitými prostriedkami overenia a dôkazu. O tom, že sa stal, svedčia aj jeho následky.

Kde je pes zakopaný.
Podstata problému nie je v tom, že sa niekto len domnieva a predpokladá nejaké prepojenie.
Podstata problému je v tom, že niekdo podprahovo manipulatívne bez overených dôkazov naznačuje, že Fico a spol je prepojený v smysle ovládania či skorumpovania mafiou, alebo že rusi, to v inom príbehu, zapríčinili a bez dôkazov o tom, sú ich diplomati vyhostení.
Záludnosť manipulácie v uvádzanom článku je v tom, že spomenutá dezinformácia nebola explicitne vyslovená, ale implicitne naznačená a mimo prahu vedomia čitatelov navodená.

Zhrnutie podstaty.
Ešte raz, pravdivosť akejkolvek informácie teda i podprahovej dezinformácie predkladanej novinármi, musí byť uvedená nezavádzajúcim spôsobom prezentácie a zaistená náležitými prostriedkami overenia a dôkazu. Prostriedkami užitými pred uverejnením informácii o obvinení z ovládania a ovplyňovania mafiou, bez ohladu nato, či informácia bola podaná spôsobom explicitným, alebo bola implicitne naznačená.

Podozrenie z osočovania.
Navodenie interpretácie o prepojení v zmysle ovládania a ovplyvňovania mafiou je podozrením z osočovania vtedy, keď ovládanie a ovplyvňovanie mafiou nebolo v tomto zmysle, pred uverejnením primerane overené.
Navodená interpretácia v tomto konkrétnom prípade smeruje cez navodenú dezinformáciu, k podozreniu z porušovania práva na dobrú povesť a česť osočovaných, k ničeniu životných ludských osudov osočovaných, terorizovaniu a lynču.

Záver.
„Z hladiska rešpektovania objektívnej reality a neporušovania nielen novinárskej etiky, v čase posudzovania faktov, môžeme posudzovať len fakty. Môžeme sa domnievať, kritizovať a upodozrievať, ale nie obvinovať a bez dôkazov osočovať, odsudzovať a nedajbože aj odsúdiť“.
Platí to zrejme vo všeobecnosti, i v prípade dotknutého článku a aj v prípade tohoto článku.
Tak nejako mi ostal v pamäti niekým vyrieknutý racionálny, právny a etický pohlad na vec.

Vtedy na západe. ..

26.04.2018

Niekedy pred nedávnom v súvislosti s protiurbanovskými manifestáciami v maďarsku bol v regionálnych novinách uverejnený článok ktorý uvážene vyzýval maďarov aby sa oprávnene ozvali a naštartovali verejné protesty proti nedemokratickému postoju Urbana a spol. voči emigrantom. Prehnané výkriky a urážky autora spomínaného článku, od zástancov Urbana nenechali na seba [...]

Reakcia na reakciu v diskusii článku o možno celkom istej zvrátenosti nielen Leška

18.04.2018

Diskuzný príspevok bol následovného znenia: „Dobrá správa, autor chystá rešerš tohoto článku. Bude mať jedinú vetu: Ložko, ma soroš.“ Znenie tejto vety sa dá prekódovať rozličným spôsobom. 1 „Leško ma sere“, čo je prejav oprávneneho rozhorčenia nad drístami dotyčného. 2a „Leško je prisluhovač Soroša“ tj je odsúdeneniahodný(ktovie či nielen morálne), [...]

A máme tu ďalšieho tuzemského exota, ktorý sa domnieva, že je presvedčený

16.04.2018

S úžasom sledujem vyhlásenia o tom že útok v Sýrii bol výstrahou pred ďalším použitím bojového plynu v Sýrii a dokonca na celom svete. Najpr ten Makaron a potom nejaký anglán, stary otec nejakého bítlsáka. Ten človek sa skutočne nestačil dobre vyspať a ani učesať. Hovoriť to predtým, keď ešte nie sú dôkazy o tom či vôbec plyn bol použitý a bude sa zisťovať [...]

Russia Ukraine War

ONLINE: Trump: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre USA. Hýb sa Európa, daj viac peňazí

19.04.2024 06:15

Prežitie Ukrajiny v súčasnej vojne proti Rusku je dôležité tak pre Európu, ako aj pre Spojené štáty, uviedol americký exprezident Donald Trump.

Ukrajina

Ukrajina aj Izrael. Zvládla by EÚ dva konflikty?

19.04.2024 06:00

Pre Ukrajinu hľadajú protivzdušnú obranu, na Blízkom východe chcú zabrániť stupňovaniu napätia. Na tom sa zhodli lídri krajín EÚ.

Fokker3128

Kiska lietal špeciálom do Popradu, Pellegrini na operu. Hodina letu stojí tisíce, aké sú pravidlá využívania vládnej flotily?

19.04.2024 06:00

Cestovanie kamkoľvek, bez udania dôvodu a zadarmo, účet totiž platí štátna kasa

Irán, armáda

Explózie v Iráne. Predstavitelia USA uviedli, že je to izraelská odveta, strany konflliktu zatiaľ mlčia

19.04.2024 05:45, aktualizované: 06:28

Izrael v noci na piatok zaútočil na Irán ako odvetu za jeho úder, uviedli pre americké médiá nemenovaní predstavitelia USA.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 13
Celková čítanosť: 33461x
Priemerná čítanosť článkov: 2574x

Autor blogu

Kategórie

Archív